MEMORY LANE: DEZELFDE PLAATS, ANDERE TIJD

Veelvuldig bewandelde paden

Laatst sprak ik weer af met een vriendin, die inmiddels promoveert in het buitenland. Ze was weer eens in Nederland en we spraken af op een plek die we tussen de vijf en tien jaar geleden ongeveer wekelijks bezochten: ons favoriete Italiaanse restaurantje in Amsterdam. Die traditie ontstond omdat we geen zin hadden om zelf te koken na onze extra avondcursussen in de sterrenkunde en relativiteit. Ik kwam haar voor het eerst tegen toen we eens samen voor de verkeerde collegezaal stonden. We reflecteerden tijdens ons wekelijkse etentje altijd op de week, maar bespraken ook zo veel meer en groters.

Onderweg, lopend door de Amsterdamse straten, waar ik blindelings de weg ken, hoorde ik in mijn hoofd vele conversaties tegelijk. Ik heb deze straten een aantal jaar geleden zo vaak bewandeld, met verschillende mensen ook.

Messcherp kwam het weer bij me binnen wat ik in welk jaar dacht. En hoe ik ervoor stond. Financieel. Mentaal. Met wat voor projecten en werkzaamheden ik allemaal bezig was. De relaties die ik ooit had, het daten, de romantiek.

Aangeschoven aan nog altijd hetzelfde tafeltje in het restaurantje was het niet anders.

De plaatsen waar alles zich voltrok zijn er nu nog steeds, maar de tijd is veranderd. De geuren, kleuren, geluiden zijn soms nog hetzelfde en soms ook weer anders, maar er is nog altijd een verbinding met bepaalde plaatsen, en dat kan niet meer ongedaan gemaakt worden.

Het lichaam houdt de score bij

Wandelen door Memory Lane kan je soms overvallen. Natuurlijk waren er eerder in je leven ook zwaardere situaties en gebeurtenissen, gebonden aan een bepaalde plaats. Ook in mijn geval. Soms was er onrecht. Soms ondervond ik een gebrek aan aansluiting. Of er ging een relatie stuk.

Als hoogbegaafde ben je met je rijke associatievermogen van nature extra sterk in het opbouwen van rijke associatievelden. Positief, prachtig en intens, maar ook negatief, pijnlijk en verdrietig.

Toch is het dan belangrijk om het verleden niet te laten overheersen en de plekken te bezoeken die zich aandienen, ook als daar deels pijnlijke herinneringen liggen. Of juist herinneringen die zo prachtig zijn, dat ze je nu overvallen, bijvoorbeeld wanneer het nu even wat minder goed met je gaat ten opzichte van die eerdere geschiedschrijving.

Het koesteren, en vooral het erkennen en duiden van de herinneringen geeft je toekomst een richting die beter bij je past. Ontkennen, miskennen, negeren, wegwuiven, of te snel opstaan en weer doorgaan kunnen je extra gaan achtervolgen. Dan houd je jezelf klein. Niet puur en alleen de herinnering, maar vooral ook hoe jij overkomt op anderen. Er zijn mensen die maar al te goed waarnemen dat je leeft met pijn en daar gebruik van zullen maken. Zo houd jij jezelf klein, terwijl je veel meer waard bent dan dat.

Als er echt een heftige lichamelijke reactie plaatsvindt naar aanleiding van de associatie met een negatieve herinnering, die wordt opgewekt door je weer op een bepaalde plek te begeven, is het belangrijk om te erkennen dat je lichaam ook een rol speelt en de score bijhoudt. Bessel van der Kolk schreef het boek “The body keeps the score”. Daarin licht hij toe hoe het menselijke lijf als geheel zulke heftige gebeurtenissen verwerkt, en welke therapie er zoal nodig is om het lijf weer meer in balans te krijgen, en zo ook het hoofd.

Als je niet zo’n heftige reactie ondervindt, maar wel nieuwsgierig bent naar de vorming van je huidige identiteit aan de hand van eerdere gebeurtenissen, goed en slecht, kan je overwegen om je te laten coachen in het optimaal uitzetten van je toekomstplan. Want het kan zomaar zo zijn dat je toch een bepaalde gedachtegang of een bepaald schema in je hoofd hebt geactiveerd. Dat schema heeft het een tijd lang makkelijker gemaakt om dagelijks functioneel te zijn, maar aangezien jij je ook weer ontwikkelt, is het misschien nu niet meer zo functioneel. Bijvoorbeeld in je carrière.

Wil je de belemmeringen bespreken die zijn ontstaan door vastzittende associaties? Aarzel niet en neem contact op.

Van der Kolk B, 2014. The Body Keeps the Score. Mind, brain and body in the transformation of trauma. Penguin Books Ltd, London, UK.
Vertaling: Van der Kolk B., 2016. Traumasporen. Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen. Uitgeverij Mens!, Eeserveen, Nederland.

Werk met mij

Vond je het fijn om dit artikel te lezen? Vergeet het dan niet te delen en schrijf je hieronder in voor toekomstige updates!