Ik ben tien jaar geleden gestopt met wielrennen op hoog niveau. Gisteren klom ik voor het eerst weer op de racefiets.

Het is dezelfde fiets. Hetzelfde mechanische geluid. Dezelfde ruis van de wind door de spaarzaam verspreide spaken. Dezelfde houding.

Dezelfde kleuren van het septemberland herken ik van jaren geleden, de eerste geuren van verval in de avondzon, de benen gebruind, de spieren ooit glanzend van een vol seizoen.

Ik voer gesprekken met mezelf, verzonken in gedachten en overgeleverd aan mijn eigen krachten.

Vijf jaar geleden had ik de racefiets weer vast, maar de situatie was er toen niet naar. Ik kreeg paniekaanvallen en werd overvallen door “wat als?”

Toen verwijderde ik alle associatie met voorheen en borg ik alles nog beter op. Er kwam geen wielrennerij meer mijn wereld in. Ik was andersom ook meteen weggestopt om vergeten te worden toen ik dat wereldje verliet. Dus waarom zou ik het andersom wel willen toelaten?

Toen ik het nare mannetje van een trainer tien jaar geleden uit mijn leven verbande, moest ik er zelf aan geloven. Het was er zo een die vond dat het je eigen schuld is als je ooit gepest of buitengesloten bent op school. Hij was zich er blijkbaar niet van bewust dat elke sporter het beste eerst lekker in zijn vel zit.

Hoe meer eieren je tegen een muur gooit, hoe groter de kans dat er eentje heel blijft. De lievelingetjes met zo’n extravert, extreem hartelijk maar ook een totaal flapuit- en roddelkarakter werden écht gecoacht, kregen een plekje in de auto van de trainer en werden van hot naar her gereden. Ik moest zelf voor vervoer zorgen.

Ik breng nu weer landschappen in mijn hoofd in kaart door de elkaar kruisende wegen van verschillende routes met elkaar te verbinden. Mijn roadmap is er een om vaker te navigeren. Op míjn voorwaarden.

Waarom lukt dit nu wel, maar vijf jaar geleden niet? Ik ben niet langer gegijzeld door de willekeur van anderen. Ben je hier om van me te profiteren, me te gebruiken en je ego te voeden? Dan moet ik je teleurstellen.

Ontdek de voordelen van onbeperkte toegang >