Nu ik mijn weekends beter weet af te bakenen, kom ik aan projecten toe die jarenlang op de plank hebben gelegen. Ontspullen is één van die projecten. Sommige spullen hebben echt al jaren stof staan vangen. Toch geef ik ook spullen weg die ik lange tijd intensief heb gebruikt. Het was niet puur een kwestie van tijdgebrek. Mentaal was ik nog niet toe aan het afscheid van al die spullen, met elk hun eigen verhaal.

De plastic opbergbakjes heb ik jarenlang gebruikt om extra porties saus in de vriezer te bewaren. Ik had ze al als student, toen alles telde en ik geen eten weggooide – en nu nog steeds nauwelijks.

De kleding die ik weggeef heb ik soms lange tijd gedragen, maar past nu niet meer bij me. Soms zijn de kledingstukken en schoenen bij mij terechtgekomen zonder ooit tot mijn smaak te behoren of zonder ooit gepast te hebben.

Ik heb ontzettend veel shampoos geprobeerd voor mijn haar, dat onmogelijk is tenzij het is behandeld met heel specifieke shampoos en haarmaskers.

Sommige apparaten hebben hun rol vervuld, maar zijn nu niet meer nodig. En nee, als je er zuinig mee bent omgegaan, zijn ze niet allemaal binnen twee jaar stuk, zeker niet als ze al ouder zijn.

De oude boeken van mijn middelbare school zijn voor kinderen die niet in het onderwijssysteem passen en door omstandigheden thuis zijn komen te zitten. Ik paste ook helemaal niet in dat systeem, maar ik moest en zou mijn schooltijd via het reguliere pad afronden.

Daarnaast heb ik na mijn vertrek uit de academische wereld tal van wetenschappelijke papers en magazines weggegeven aan jongeren die meer uitdaging nodig hebben dan het reguliere onderwijsaanbod.

Niet alleen heb ik studiemateriaal weggegeven, ook geef ik romans en andere boeken die niet meer bij mij passen weg. Ze staan hier anders ongelezen in de kast. En nee, het zijn niet mijn prachtige wetenschappelijke boeken of romans die raakvlakken hebben met mijn eigen levensverhaal.

Ik heb kleding, aardewerk en apparaten die stukgaan, juist omdat ik ze zo graag gebruik. Ik verzamel ze en laat ze dan repareren. Mijn kleding breng ik al jaren naar een dame in Diemen. Als het echt niet meer gaat, geef ik mijn oude textiel weg aan creatievelingen die er iets nieuws van kunnen maken. Mijn aardewerk en apparaten stuur ik naar de andere kant van de Veluwe voor reparatie. Sommige apparaten geef ik daarna weg voor een tweede, derde of vierde leven.

Mijn huis wordt gaandeweg visueel rustiger. Dat werkt weer door op mijn stemming. Ik krijg meer ademruimte naarmate mijn huis minder dichtgeslibd is. Ik zie meer waarde in de spullen die ik wèl graag houd. Het is ook makkelijker om die spullen op te bergen, want alles heeft zijn plek en raakt niet meer bedolven onder spullen die letterlijk in de weg zijn gaan liggen.

De angst om los te laten is niet te negeren bij het ontspullen. Als die angst nog te groot is, ben je er nog niet klaar voor. Of het is een signaal dat je bepaalde spullen helemaal niet weg moet doen. Ik kan nu spullen weggeven waarvan ik eerder nog helemaal geen afstand kon doen. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt.

En stel jezelf de volgende vragen:
★ Wat draag of gebruik je al meer dan een jaar niet meer?
★ Wat heb je dubbel en waarvoor heb je inmiddels een voor jou beter alternatief?
★ Welk verhaal vertellen je spullen je en wat voel je daarbij?
★ Passen de spullen bij je toekomstplannen?
★ Bij plannen om nieuwe spullen te kopen: heb je ze wel echt nodig? Verkwisting voorkomen bespaart ook veel moeite!

✓ Wat denk jij van ontspullen?
✓ Hoe pak jij het aan?

(Addendum: Misschien vraag jij je nu af waarom ik geen doorgewierookte schoonmaakmeditatie-, rituele spullendissonantie-, confrontationele opruimcoachings- of sorteerallesmanischopkleuren-accreditatie ga behalen. Ook al ben ik zeer te spreken over de Rust, Reinheid ende Reglemaat die het opruimen met zich meebrengt, en ook al wil ik best een flink prijskaartje aan het persoonlijk begeleiden van jouw opruimproces hangen, heb ik het nut van deze certificeringen, erkenningen en accreditaties nog niet gezien. Ik kan je natuurlijk wel een Verklaring Omtrent Gedrag overhandigen als dat je wat meer geruststelt voordat je mij binnenlaat; now bring me the money.)

Ontdek de voordelen van onbeperkte toegang >