Ik geloof er helemaal niet in dat ik “geschapen” ben. Wel voel ik me vaak alsof ik zomaar op aarde ben verschenen. Lukraak.

Als je verschijnt ben je meer fenomeenachtig omdat je herkomst mysterieuzer is. Je kunt waarschijnlijk niet zo goed meekomen met koetjes en kalfjes en wat velen zo vanzelfsprekend vinden in het leven. Je bent hier om iets fenomenaals te doen, want jij voelt de tegenbeweging, weet wat weerstand is, verwaarlozing, disregard.

Toen je als reservejong uit het nest werd geworpen omdat het andere jong het ruimschoots overleefde, moest je jouw voeding maar bij elkaar zien te scharrelen.

Je zag ver boven je hoofd je moeder af en aan vliegen met voeding voor het andere jong. Je vader, wakend, ook af en aan vliegend, toch vaak aarzelend naar beneden kijkend. Af en toe liet hij ongezien een stukje vallen. Al je hele leven vraag je jezelf af wie hij is. Maar hij blijft onbereikbaar, elke beweging gecontroleerd en afgebakend door je moeder.

Je hebt zomaar de val uit het nest overleefd. Je kijkt meer om je heen. Aansluiting vinden is niet vanzelfsprekend. Het gebrek aan aansluiting maakt soms eenzaam. Maar je bent een extra goede zoeker. En je zult vinden.

Op deze aarde gekwakt heb je nu ook aan niemand verantwoording af te leggen over wat je zelf in deze wereld gaat zetten. Dus wees en blijf wars van verwachtingspatronen, controlezucht, pogingen om je klein te houden en andermans idee dat iets jou nooit gaat lukken.

Geef voeding aan je ideeënkinderen in de vorm van maatschappelijke projecten, creatieve expressie of ondernemingen. Kwak niet zomaar mensenkinderen of geadopteerde dierenkinderen in je leven omdat dit er nou eenmaal bij zou horen, maar sta in voor de consequenties van je keuzes.

En vlieg, want dat heb je alsnog geleerd. Weet je nog toen alle gymzalen er hetzelfde uitzagen? Met houten gelakte vloeren en een hoog beginnende raampartij? Het waren van die afzonderlijke blokken uit de jaren zeventig. Jij klom hoog in de touwen om door de hoge ramen te kijken, naar de buitenwereld, waar je ooit zou uitvliegen..

Ontdek de voordelen van onbeperkte toegang >