Volgend jaar zomer ga ik naar het Eiland. Ik ontving een uitnodiging voor een familiebruiloft aan mijn vaders kant. Op de envelop stond ‘Miss’ in plaats van het volstrekt legitieme, gender- en relatiestatusneutrale ‘Dr’.

Het familiegeschiedenisboek zal me als toekomstige, zogenaamd oude spinster waarschijnlijk slechts als voetnoot vermelden. Een ‘barren woman’, kinderloos op hoge leeftijd overleden, met trots nooit andermans naam aannemend tijdens haar leven, want niemands eigendom, een voor altijd jong gebleven deerne. Prestaties? Nooit goed genoeg.

Ik zie mezelf al in een hotel overnachten met alle kwebbelende familieleden in de omringende kamers, de extravagante hoeden op tijdens de bruiloft. Mijn moeder, voor wie ik een eeuwig klein kind blijf, me nog vol discipline opvoedend – Die jurk kan écht niet! Bedek je schouders! – en ik geen dertig, maar drie in haar ogen. Ik moet en zal nog leren hoe ik alle mensen op een verjaardag af ga om ze een hand en drie zoenen te geven bij binnenkomst. En dan ineens staat ze weer zonder te kloppen bij me in de hotelkamer, terwijl ik mezelf daar halfnaakt vermaeck.

Ik vraag me af of ik op deze maskerade de enige zal zijn die zich zonder dat parmantige en pompeuze gedoe van ‘keeping up appearances’ weet te richten op de geneugten des levens. Het zal in plaats daarvan gaan over het uitgebleven vervolg op het rijzende sterrenschap in de academische wereld. Of over een veilig loondienstbestaan in het verlengde daarvan. Ondernemen? Dat is geen échte baan.

Ik wil graag genieten van de zomer op het Eiland. Maar ik boek mijn hotel expres een half uur verderop. Ik tolereer geen enkele bemoeienis met hoe ik moet leven. Gelukkig mengden mijn genen zich en ben ik daar nog best aardig vanaf gekomen. Toch vraag ik me vaak af of ik niet per ongeluk te veel van mijn moeders duisternis heb geërfd. Maar ik ben gecombineerd genetisch materiaal, een heel nieuw mens.

Ik ben niemands projectie. Ik lijk gewoon lekker helemaal nergens op. In de periferie van dit om elkaar draaiende zonnestelsel van een familie zie ik de andere sterren des te beter.

Ontdek de voordelen van onbeperkte toegang >