Ik denk dat ik de beste kerst beleef tot dusver. Al voel ik me tot rust komen, weet ik dat mijn rustperiode niet te kort moet zijn en zich niet slechts moet beperken tot de kerst. Ik ben iemand die deze rust nodig heeft om op te laden en weer onder de mensen te kunnen zijn.

Geforceerde kerstdiners, cadeaus, gedwongen dankbaarheid en overige onoprechtheid zijn me bespaard gebleven. Om me heen zie ik dat er nog altijd mensen overgeleverd zijn aan een voor hen miserabele kerst. Het vergt ook wat om hiervan los te komen, zeker als er sprake van een dieper liggende familiegeschiedenis waarin er van alles onder het oppervlak speelt. Het zijn vaak mensen wiens anders zijn hen niet in dank wordt afgenomen, op wat voor manier zij dan ook anders zijn. Ik gun het ze om deze stap te gaan zetten, zodat ze voortaan een rustige december beleven. En dat dit verder mag gaan dan alleen december.

Ik heb hier tot mijn verdriet last van opvliegers vanwege mijn hormoonstoornis. Ik ben dertig, niet vijftig, maar heb iets te lang op mijn medicijnen moeten wachten. En dan, introvert als ik ben, vraag ik me vaak af wie op mijn verhaal zit te wachten, met wie ik het kan hebben over mijn lichamelijkheid anders dan dat er slechts een aanhorend ‘luisterend oor’ is. Het maakt de conversatie niet gezelliger, wel vollediger. Hier heb ik wel de ruimte om mijn verdriet toe te laten.

In een maatschappij waar extraversie de norm is, ben ik een gelegenheidsextravert naarmate groepen mensen meer bij me passen. Ik word dan van nature spraakzamer, maar weet dat ik ook stiller mag zijn en de rust kan nemen om naar gesprekken tussen anderen te luisteren zonder daarop aangesproken te worden. Mijn introversie valt dan minder op. In andere situaties houd ik dat minder lang vol en vragen mensen me, zodra ik stiller word, of het wel goed met me gaat.

Ook het ondernemen als introvert vergt een andere aanpak dan extravert ondernemen. Ik kan dat laatste ook wel proberen, maar de nepheid die dit in mijn geval behelst zou me snel pijn gaan doen en uitputten. Ik weet dat je ook als introvert goed kunt ondernemen als je de voor jouw passende aanpak goed kent en je introversie niet ontkent. Dan weet je ook dat mensen die dit voor jou denken te kunnen ontkennen geen punt hebben, omdat jij jezelf en je waarden kent.

In dit afgelegen dorp mag ik stil zijn en rustig in een hoekje zitten lezen. Ik mag spreken zonder overbodig veel woorden uit te hoeven spreken en zonder gezeur over mijn lager dan gemiddelde woordental. Wie me al een tijdje kent of volgt ziet dat ik dat ruimschoots goed maak met aan het digitale papier toevertrouwde woorden. Dat is wat voor mij werkt.

★ Ben je introvert, extravert of een combinatie?
★ Hoe ga jij om met eventuele dwang en vooroordelen over wat je wel en niet zou moeten doen? ↓

Ontdek de voordelen van onbeperkte toegang >