“Je hebt je stoel iets naar achter gezet en rijdt lekker door op de snelweg. Wat een verschil met afgelopen week. Ik zag je voorover bukken met die last op je schouders.”

– “Ik ben zo blij om weer met je te kunnen praten, Linda, want ik wil je laten weten dat ons eerdere gesprek me veel goeds heeft gebracht. En niet zozeer in tastbare zaken. Mijn opruimbuien zijn nu ook tot mijzelf doorgedrongen. Ik heb een aantal belemmerende gedachten gearchiveerd.”

“Wat fijn om te horen! Welke gedachten heb je dan als een archiefstuk opgeborgen? Goh, dat doet me denken aan mijn tijd bij de gemeente. Dat was een papierwinkel waar we rijk mee hadden kunnen worden, als we dat allemaal konden verkopen! Ik moet erbij zeggen: we waren niet echt goed in archiveren. Er stonden te veel lades open, echt waar! Ook daarom ben ik daar vertrokken, want er was zo veel dat ik graag anders had gezien!”

– “Dat kan ik me voorstellen. Als ondernemer probeer ik dit bewust te voorkomen. Maar als persoon kan ik het niet helpen dat er soms te veel lades tegelijk open staan. Ik heb een paar lades weten te sluiten. Ze mogen nu slechts op gezette tijden open. Want kom op zeg, ik kan dan wel snel werken en veel gedaan krijgen, maar ik ben ook niet alle uren van de dag overal voor beschikbaar. Door dat af te bakenen kan ik mijn persoonlijke grenzen beter bewaken. Ik ken mijn grenzen en sommige zaken zijn echt ontoelaatbaar, maar nu spreek ik me daar ook meer over uit. Daarnaast laat ik nog beter los wat anderen van me vinden. Dat neemt veel ruis weg en maakt me ontvankelijker voor van alles, zoals opdrachten, samenwerkingen, vriendschappen… Nu zeg ik dat zo kort na ons vorige gesprek, maar ik weet nu al dat dit een goede reminder is om mezelf constant te respecteren en niet per ongeluk over te geven aan innerlijke onrust en aan mensen die me totaal niet zien staan. En ik verwacht hier snel de vruchten van te plukken.”

“Wauw! Daar noem je wat. Echt heel goed om dat te benoemen. Volgens mij wist je alles al en heb je het ook al eerder bewust toegepast. Het zinkt soms alleen weer even weg. Zeker als je het wat drukker hebt. Hoe ga je daarvoor waken?”

– “Nu ik een kleinere kring om me heen verzamel aan wie ik meer aandacht kan besteden, durf ik ook opener te zijn. Niet alleen over mijn successen, die ik graag samen vier zonder dat ik daarmee het bedriegerssyndroom trigger bij anderen, maar juist ook over mijn kwetsbaarheden. Dat zijn de gevoelens van verdriet, rouw en stress die ik soms ervaar. En dat is de manier waarop ik leef op basis van wie ik ben. En soms zijn het domweg situaties die zich voordoen in mijn leven. Voor sommige mensen is iets al snel taboe. Ik vind het spannend om dit af te tasten. Om die kleine kring aan intimi sterker te maken, zonder dat het noodzakelijk is dat zij elkaar onderling kennen. Wederzijds vertrouwen is wat elk van hen met mij gemeen heeft. En respect. En een passievol leven. We mogen er allemaal zijn, en met verve. Linda, ik bedacht me ineens: ben jij zelf niet eenzaam, daar waar je bent? En heb je het niet koud?”

“Haha, ik zit hier het liefst op mijn zachte bank. Ik lees veel boeken. Soms zing ik een klein liedje. Ik heb het niet koud, want ik heb genoeg dekentjes en mijn kattenkinderen, die me met alle geduld hebben opgewacht, zitten graag op schoot! Dan knuffel ik lekker met ze. Ze hebben van die warme lijfjes! En het is zo heerlijk als ze dan gaan spinnen. Dat neemt de meeste eenzaamheid wel weg. Wat ik mis is dat ik niet meer zichtbaar ben op kamerconcertjes en op al mijn andere kleine uitstapjes… Maar dan besef ik me dat sommige mensen mij nog steeds waarnemen en om raad vragen, omdat ze de herinnering aan mij bij zich dragen! Als dit ooit niet meer zo is, zou ik gaan dwalen… Kan je me beloven dat je de herinneringen heel houdt en ook doorgeeft? Als alleen mijn naam blijft bestaan, ben ik niets dan een naam, geen persoon die ooit was en nu nog is, op een andere manier. En als zelfs mijn naam in de vergetelheid raakt… Nee, geen denken aan. Maar ik vertrouw jou!”

– “Dankjewel Linda. Heb je daar een lekker kopje thee gemaakt voor jezelf? Met een lekker koekje erbij?”

“Ja, heerlijk! Dat ga ik meteen doen. En weer lekker lezen. Met mijn katten. Spreek ik je snel weer?”

– “Zeker! Tot gauw!”

Ontdek de voordelen van onbeperkte toegang >